Dijital Gençler Projesi

AFET SONRASI VR-DESTEKLİ PSİKOSOSYAL İYİLEŞME VE GÜÇLENDİRME PROGRAMI: DİJİTAL ÇAĞDA DİRENÇLİ GENÇLİK

Proje Numarası: 62198

Projenin Amacı: 14-19 yaş arası yaklaşık 50 deprem deneyimine sahip gencin bireysel dayanıklılıklarını, kişilerarası becerilerini ve dijital yetkinliklerini artırarak, onları toplumsal değişimin öncüleri haline getirmek ve böylece afet sonrası afet sonrası toplumsal iyileşme sürecini hızlandırmak ve uzun vadede toplumsal direncin inşa edilmesine katkı sağlamaktır. Bu amaca yönelik olarak etkinlik temelli, sistematik, kapsayıcı ve teknoloji kullanımı destekli bir eğitim programı geliştirilmesi, uygulanması ve test edilmesi planlanmaktadır.  Dolayısıyla, bu proje önerisinin ihtiyaç analizi bulgularına dayalı olarak belirlenmiş, birbirini tamamlayan iki alt amacı vardır:

  • 14-19 yaş arası şubat depremini yaşamış gençlerin bireysel, akademik ve psikososyal iyi oluşlarını teknoloji destekli bir dizi etkinlik ve uygulamalarla güçlendirilmesi ve sonraki afetler karşısında bireysel dayanıklılıklarının artırılması
  • 14-19 yaş arası deprem bölgesinde yaşayan gençlerin toplumsal duyarlılık ve ilgilerinin geliştirilerek toplumsal dirençlilik kazanma yönündeki çabaların etkin üyeleri olmaları

Projenin Hedefleri: Proje amacına ulaşmak için birbirini tamamlayıcı nitelikte olan üç temel hedef belirlenmiştir. Bu hedefler, gençlerin bireysel düzeyden toplumsal düzeye doğru genişleyen bir gelişim sürecini desteklemeyi hedeflemektedir. Bu hedefler gerçekleştirildiğinde projeye katılan gençlerin kendi iyi oluşlarını koruyabilmenin yanı sıra afetler karşısında toplumsal dirençliliğin geliştirilmesine de katkıda bulunabilecek aktörler olarak rol oynayabilecek beceriler edinecekleri öngörülmektedir. Proje amacına ulaşılabilmesi için izlenecek hedef ve alt hedefler şunlardır:


1. Bireysel İyi Oluş ve Öz-Düzenleme Becerilerinin Geliştirilmesi:

a) Dijital Hikaye Anlatımı modülü kapsamında, 10 ayın sonunda katılımcıların %90'ının (45 genç) kişisel deneyimlerini anlatan 3-5 dakikalık bir dijital hikaye oluşturması ve çevrimiçi platformda paylaşması.

b) Afet Sonrası Bireysel Psiko-sosyal İyi Oluş modülü çerçevesinde, program sonunda gençlerin psikolojik dayanıklılık ölçeğinden alacakları puanlarda, başlangıca göre en az %30'luk bir artış sağlanması.

c) Akademik Başarı ve Gelecek İçin Güçlenme modülü kapsamında, eğitimin sonunda, katılımcıların %85'inin (43 genç) kişisel SWOT analizlerini tamamlamaları ve buna dayalı 1 yıllık akademik gelişim planı oluşturmaları.

d) Yaratıcı Sanatlar Yoluyla Duygusal İfade modülü çerçevesinde, program sonunda gençlerin %80'inin (40 genç) en az üç farklı sanat formunu (örn. resim, dans, drama) kullanarak duygularını ifade etme becerisini sergilemesi.

2. Kişilerarası Becerilerin ve Sosyal Uyumun Güçlendirilmesi:
a) Afet Sonrası Çatışma Çözümü modülü kapsamında, 12 günlük eğitim programının sonunda katılımcıların %80'inin (40 genç) verilen çatışma senaryolarının en az %70'inde etkili arabuluculuk tekniklerini başarıyla uygulaması.

b) Kişilerarası Beceriler bileşeni çerçevesinde, proje süresince gençlerin %75'inin (38 genç) en az bir topluluk projesini başarıyla planlaması, uygulaması ve sonuçlarını dijital ortamda paylaşması.

c) Öz Şefkat ve Sosyal Uyum modülü kapsamında, program sonunda katılımcıların öz-şefkat ölçeğinden alacakları puanlarda ortalama %30 artış ve kültürlerarası duyarlılık ölçeğinde %25 artış elde edilmesi.

3. Toplumsal Dönüşüm için Yenilikçi Dijital Becerilerin Kazandırılması:

a) Toplumsal Dönüşüm için Yenilikçi Dijital Beceriler bileşeni kapsamında, 10 ayın sonunda gençlerin %85'inin (43 genç) afet sonrası toplumsal bir sorunu ele alan ve çözüm öneren interaktif bir dijital proje (örn. web sitesi, mobil uygulama) geliştirmesi.

b) Program süresince her katılımcının (50 genç) en az üç farklı dijital içerik türünde (video, podcast, infografik, blog yazısı vb.) toplam 5 içerik üreterek çevrimiçi platformlarda paylaşması.

c) Eğitimin sonunda, gençlerin %70'inin (35 genç) afet sonrası toplumsal iyileşmeye yönelik bir sosyal medya kampanyası tasarlaması, yürütmesi ve kampanyanın en az 1000 kişiye ulaşmasını sağlaması.

PROJE EKİBİMİZ'e tıklayarak ulaşabilirsiniz.